Prva ulica sa nazivom Bošnjak u Americi

U julu mjesecu 2017 godine IKC-Bošnjak je aplicirao kod Dallas County, za dobivanje dozvole imenovanja ulice koja povezuje vakufski komplesks Es-Selam , koji je u vlasništvu IKC-Bošnjak sa magistralnim putem 141. Od tada pa do sada prošlo je nekoliko mjeseci da se kroz administrativne procedure naziv Ulice “Bosniak Lane“, uvrsti u registar i stekne mogućnost postavljanja naziva ulice pored magistralnog puta 141 sa kojeg se dolazi do vakufskog kompleksa Es-Selam.

Ovo je ujedno, koliko je nama poznato prvi naziv ulice, sa nazivom Bošnjak u cijeloj Americi. U subotu 24. februara 2018 godine, sa grupom aktivnih članova džemata ,,Bošnjak“, tabla sa natpisom ulice «Bosniak Lane, donešena je na Vakufski kompleks Es-Selam, kako bi se mogla instalirati.

Džemat IKC-Bošnjak od 2005 godine radi na izgradnji Prve džamije u Des Moines država Ajova na Vakufskom kompleksu koji ima 120 dunuma zemlje, a na kojem je do sada uspostavljeno prvo muslimansko mezarje, sagrađena gasulhana sa mesdžidom i pratećim prostorijama za što efikasnije vođenja mezarja i gasulhane.

Prošle godine krenula je izgradnja džamije ,, Es-Selam“, i do sada je završena prva faza izgradnje prvog sprata, na kojem se nalaze učionice, multifunkicionalna sala i kuhinja. U 2018 godini plan je da se završi drugi sprat na kojem se nalazi prostor za klanjanje, abdesthane, kancelarija i biblioteka i sagradi krov sa centralnom kupolom.

Sve ove aktivnosti su produkt želje i nijeta našeg imana, koji žudi da ugleda svjetlo džamije, ugleda svjetlo kandilja na minaretu i čuje ezan sa džamije Es-Selam, kako bi duša osjetila selamet i smiraj. Ove godine polaznici Škole Kur’ana Časnog, zavšili su hatmu, koju ćemo 06. Aprila 2018 godine, pokloniti svim dosadašnjim Vakifima Prve džamije, a ujedno dokazali da su spremni da preuzmu emanet da će svake godine proučiti Kur’an Časni za Vakife džamije Es-Selam.

Aprila 07. 2018 godine biće održan program Noć Vakifa sa svečanom večerom i nastavkom donatorske akcije za izgradnju naše džamije. Za sve Vakife na donatorskoj akciji biće uručeni suveniri sa slikom džamije Es-Selam i adresom: 17630 Bosniak Ln, Granger, Iowa 50109

Budite i Vi dio porodice Vakifa Prve džamije ,,Es-Selam“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *