Podne namaz

Podnevski sunnet se zanijjeti ovako:
Nevejtu en usallije lillāhi teālā salāte sunnetiz-zuhri edāen mustakbilel-kibleti – Allāhu ekber.

Na stajanju prvog rekata prouči se Subhaneke, Euzu, Bismillu, Fatihu i jednu suru. Kada završimo učenje, izvršimo rukū’ i dvije sedžde i ustanemo na drugi rekat.


Na drugom rekatu učimo: Bismillu, Fatihu i jednu suru. Nakon toga izvršimo rukū’ i dvije sedžde pa sjednemo na prvo sjedenje (kadei-ūla) i učimo samo Et-tehijjatu (bez salavata). Onda kažemo Allahu ekber i ustajemo na treći rekat.

Na trećem rekatu učimo: Euzu Bismillu, Fatihu i suru. Nakon toga izvršimo rukū’ i dvije sedžde pa ponovo ustanemo na četvrti rekat i učimo isto što na trećem rekatu, tj.: Bismillu, Fatihu i suru. Poslije ponovo izvršimo rukū’ i dvije sedžde i onda sjednemo na posljednje sjedenje (kadei-ehīre) i učimo Et-tehijjatu, salavate, dovu i predamo selam. Ovim je završen podnevski sunnet.

Prije nego što počnu klanjati farz, muškarci moraju proučiti ikamet.
Podnevski farz zanijjeti se ovako:
Nevejtu en usallije lillāhi teālā salāte fardiz-zuhri edāen mustakbilel-kibleti – Allāhu ekber..

Na stajanju prvog rekata prouči se: Subhaneke, Eūza, Bismilla, Fatiha i sūra zatim izvršimo rukū’ i dvije sedžde i onda ustajemo na drugi rekat.

Na drugom rekatu uči se: Bismilla, Fatiha i sūra, zatim izvršimo rukū’ i dvije sedžde i onda sjednemo i učimo Et-tehijjatu pa ustajemo na treći rekat.

Na trećem rekatu uči se: Bismilla, Fatiha pa izvršimo rukū’ i dvije sedžde i onda ustajemo na četvrti rekat.

Na četvrtom rekatu uči se: Bismilla, Fatiha, zatim izvršimo rukū’ i dvije sedžde i onda sjednemo i učimo Et-tehijjatu, salavate, dovu i predamo selam prvo na desnu pa na lijevu stranu izgovarajući: Es-selamu alejkum ve rahmetullah,
onda potaremo lice rukama izgovarajući: Allahumme ente-s-Selamu ve minke-s-selam. Tebarekte ja Ze-l-dželali ve el-ikram. Ovim je završen podnevski farz.

Podnevski sunsunnet-namaz ima dva rekata, klanja se poslije farza i zanijeti se ovako:
Nevejtu en usallije lillāhi teālā salāte sunsunnetiz-zuhri edāen mustakbilel-kibleti – Allāhu ekber.

Na prvom rekatu učimo: Subhaneke, Euzu, Bismillu, Fatihu, Suru. Kada završimo učenje, izvršimo rukū’ i dvije sedžde i ustanemo na drugi rekat.

Na drugom rekatu učimo: Bismillu, Fatihu, Suru. Poslije toga izvršimo rukū’ i dvije sedžde i onda sjednemo i učimo Et-tehijjatu, salavate, dovu i predamo selam. Ovim je završen podnevski sunsunnet.

Kada smo klanjali podnevski sunsunnet onda učimo zikr, Ajetul-kursiju, tesbih i na kraju namasku dovu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *