Teravih-namaz

U mjesecu ramazanu se pored pet propisanih – farz namaza Sabah, Podne, Ikindija, Akšam i Jacija namaz), klanja još i Teravih-namaz ili Teravija. Ovaj namaz je sunet muškarcima i ženama, a njegovo vrijeme je nakon Jacije-namaza a prije Vitr-namaza.

Iako se Teravih-namaz može klanjati samostalno, bolje i višestruko sevapnije je klanjati ovaj namaz u džematu. Teravija se klanja dva po dva, ili četiri po četiri rekata, gdje se poslije svakog selama pravi pauza na kojoj se uče tekbiri. Na svakom sjedenju se uče i Salavati, a poslije svakog sjedenja na novom rekatu se uči Subhaneke, E’uzubilla, Bismilla, Fatiha i Sura. Odnosno, kada klanjamo za imamom učit ćemo samo Subhaneke i onda slušati imama kako glasno uči Kur’an.

Teravih- namaz se zanijeti ovako:
NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATET-TERAVIHI ISRINE REKATEN, EDAEN MUSTA-KBILEL-KIBLETI (IKTEDEJTU BI HAZEL-IMAMI)–ALLAHU EKBER.

Prijevod: “JA ODLUČIH KLANJATI U IME UZVIŠENOG BOGA–TERAVIH NAMAZ OD 20 REKATA NA VRIJEME OKRENUVŠI SE PREMA KIBLI (A KLANJAJUĆI ZA OVIM IMAMOM) ALLAH JE NAJVEĆI.

Navodimo primjer kako se prva četiri rekata klanjaju i tako će se klanjati cijela teravija.
Prvi rekat učimo: Subhaneke, E’uzubilla, Bismilla, Fatiha, Sura
Drugi rekat: Bismilla, Fatiha, Sura
Prvo sjedenje: Ettehijjatu, Salavati
Treći rekat: Subhaneke, E’uzubilla, Bismilla, Fatiha, Sura
Četvrti rekat: Bismilla, Fatiha, Sura
Zadnje sjedenje: Ettehijjatu, Salavati, Dove, Selam
Obicaj je da se poslije svakog selama prouci po jedan salavat. Nakon što završimo klanjanje teravije onda se klanja vitr namaz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *