Ikindija namaz

Ikindija-namaz ili salatul-‘asr ( عصر) treći je od 5 propisanih, obaveznih namaza (molitvi) koje muslimani svakodnevno obavljaju. Početak namaza različito se tumači u različitim islamskim pravcima. Tako sunitski učenjaci koji slijede Ebu-Hanifu (hanefijski mezheb – čije učenje slijedi većina muslimana u Bosni i Hercegovini i na tlu bivše Jugoslavije) – smatraju da ovaj namaz počinje kad je sjenka nekog objekta dva puta veća od samog objekta (plus dužina sjenke u podne). Za ostale sunitske muslimane ikindija počinje kad je sjenka objekta jednaka njegovoj dužini (plus dužina sjenke u podne). Šiitski učenjaci smatraju da je vrijeme klanjanja podne-namaza nakon što sunce pređe polovinu neba, pa sve do zalaska sunca, i spajaju ovaj namaz s ikindija-namazom. Ovaj namaz traje do početka zalaska sunca. Ikindija namaz ima 8 rekata i to: 4 sunneta, 4 farza koji se klanjaju istim redosljedom kako su i nabrojani. Prije početka namaza vjernik je dužan obaviti obredno pranje (abdest), zatim zanijetiti u srcu te se okrenuti prema kibli. Muškarci su dužni proučiti i ikamet.

Ikindijski sunnet se zanijjeti ovako:
NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATE SUNNETIL ASRI EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI-ALLAHU EKBER

Kad smo zanijjetili na prvom rekatu učimo: SUBHANEKE, EUZU, BISMILLU, FATIHU i jedno SURE. Zatim učinimo ruku i sedžde i vratimo se na drugi rekat na kojem učimo: BISMILLU, FATIHU i SURE, te ponovo učinimo ruku i sedžde i ostanemo da sjedimo gdje učimo ETTEHIJJATU I SALAVATE. Kad smo proucili ETTEHIJJATU I SALAVATE ustajemo na treći rekat gdje učimo isto sto i na prvom, učinimo ruku i sedžde i vraćamo se na četvrti rekat te učimo isto sto i na drugom tj. BISMILLU, FATIHU i SURE, ponovo ruku i sedžde i ostajemo na završnom sjedenju (KADE-i EHIRE) gdje učimo ETTEHIJATU, SALAVATE i DOVU. Kada smo proucili sve ovo predajemo selam prvo na desnu pa na lijevu stranu, a poslije toga potaremo lice rukama i time smo klanjali podnevske sunnete.

Prije nego sto pocnu klanjati farze svakog namaza pa I Ikindijskog muskarci moraju prouciti ikamet.

Ikindijski farzi se zanijjete ovako:
NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATE FARDIL ASRI EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI-ALLAHU EKBER.

Ikindijski farz se klanja isto kao i ikindijski sunet ( sa izuzetkom da se na prvom sjedenju uči samo ETTEHIJJATU bez salavata ) a na trećem i četvrtom rekjatu se uči samo Bismilla i Fatiha. Poslije toga proucimo ZIKR, DOVU ucinimo TESPIH i proucimo NAMASKU DOVU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *