Akšam namaz

Vrijeme akšam-namaza različito se tumači u različitim islamskim pravcima. Tačnije, svi islamski učenjaci saglasni su u vremenu početka akšam-namaza i smatraju da je to vrijeme kada sunce potpuno nestane sa horizonta, ali se razilaze u vremenu kraja namaza. Akšam se klanja od zalaska sunca pa do jacije. Akšam namaz ima 5 rekata i to: 3 rekata farza i 2 rekata sunneta. Akšam je jedini namaz u kojeg se prvo klanja farz pa onda sunnet.

Kod akšam namaza se klanjaju prvo farzi koji se zanijjete ovako:
NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATE FARDIL MAGRIBI EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI-ALLAHU EKBER.

Akšamski farzi se klanjaju na sljedeci nacin: Prva dva rekata klanjaju se kao i kod sabahskog farza. Prije nego sto pocnu klanjati farze svakog namaza pa i aksamskog muskarci moraju prouciti ikamet. Zatim svezemo ruke desnu preko lijeve, muskarci na pojasu a zensko na prsima i skruseno stojeci pred Allahom dz.sh gledamo preda se i ucimo u sebi sljedece: SUBHANEKE, EUZU, BISMILLU, FATIHU i jedno SURE. Kad smo klanjali prva dva rekata ostajemo na sjedenju gdje ucimo ETTEHIJJATU, a onda sa tekbirom ustajemo na treci rekat gdje ucimo BISMILLU i FATIHU, zatim ucinimo ruku i dvije sedzde i dolazimo na zavrsno sjedenje gdje proucimo isto sto i na svim zavrsnim sjedenjima tj. ETTEHIJJATU, SALAVATE i DOVU. Predamo selam i time smo klanjali akšamske farze.

Poslije farza klanjamo dva rekata sunneta koji se zanijjete ovako:
NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATE SUNNETIL MAGRIBI EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI-ALLAHU EKBER.

U momentu izgovaranja ALLAHU EKBER muskarac podize ruke spram usiju (ispruzeni prsti i palcevima dotaci jagodice na usima ) a zensko podize ruke u visini ramena. Zatim svezemo ruke desnu preko lijeve, muskarci na pojasu a zensko na prsima i skruseno stojeci pred Allahom dz.sh gledamo preda se i ucimo u sebi sljedece: SUBHANEKE, EUZU, BISMILLU, FATIHU i jedno SURE. Nakon sto smo proucili sve ovo izgovaramo tekbir-ALLAHU EKBER i pregibamo se na ruku te gledajuci u nozne prste izgovaramo 3 puta SUBHANE RABBIJEL AZIM, a onda se ponovo vracamo u uspravan polozaj (ali ne vezemo ruke nego stojimo u stavu “mirno”) i uz krace zadrzavanje ucimo SEMI ALLAHU LIMEN HAMIDEH RABBENA LEKEL HAMD.

Zatim se sa tekbirom-ALLAHU EKBER spustamo na SEDZDU ( prvo koljena pa dlanove a izmedju dlanova lice, razmak izmedju dlanova 20-30 cm kod muskaraca te laktovi podignuti od tla a kod zena razmak izmedju dlanova tek toliki da lice moze stati izmedju i laktovi spusteni na tle, stopala na sedzdi stoje uspravno a nozni prsti povijeni unaprijed i u takvom polozaju, na sedzdi izgovaramo 3 puta SUBHANE RABBIJEL EALA.Zatim izgovarajuci ponovo tekbir-ALLAHU EKBER podignemo se sa sedzde i na trenutak sjednemo na koljena gledajuci preda se a potom na isti nacin sa tekbirom-ALLAHU EKBER ucinimo jos jednu sedzdu cime smo klanjali prvi rekat. Poslije druge sedzde izgovarajuci tekbir ustajemo na drugi rekat vezemo ruke i ucimo BISMILLU, FATIHU i jednu SURU a zatim na isti nacin ucinimo ruku i dvije sedzde a potom sjednemo na koljena (kade-i-ehire)i gledajuci preda se ucimo: ETTEHIJJATU, SALAVATE I DOVU. Kada smo proucili sve ovo predajemo selam prvo na desnu pa na lijevu stranu a poslije toga potaremo lice rukama. Ovim smo zavrsili klanjanje aksamskog sunneta. Poslije toga proucimo ZIKR, DOVU ucinimo TESPIH i proucimo NAMASKU DOVU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *