Muslimani klanjali prvi džuma namaz u novoj džamiji u Sloveniji

Više hiljada muslimana danas je klanjalo džuma namaz u Ljubljani u novoizgrađenom Islamskom kulturnom centru, kojeg su pripadnici islamske vjeroispovijesti u Sloveniji dobili nakon više decenija zahtjeva, a sagrađen je donacijama iz inostranstva. U prostoru centra nalazi se i džamija u kojoj je u petak održan i prvi namaz. Sekretar Islamske zajednice u Sloveniji, Nevzet Porić rekao je da se na molitvi okupilo tri do četiri hiljade muškaraca i da je sve prošlo u redu.

“Današnja molitva znači da se džamija u Ljubljani i službeno počela koristiti”, kazao je Porić.

Islamski kulturni centar sa džamijom i 40 metara visokom munarom te prostorijama za obrede, za vjerske službenike te razne kulturne i vjerske aktivnosti službeno će biti otvoren u junu ove godine.

Riječ je o prvom takvom objektu koji su slovenski muslimani, njih 50-ak hiljada, dobili u Sloveniji, a sagrađen je uglavnom donacijama iz islamskih zemalja.

Molitvene obrede i okupljanja vjernika za vjerske blagdane muslimani u Sloveniji do sada su održavali u privatnim prostorijama i sportskim dvoranama.

Podsjecamo, Islamski kulturni centar i džamija u Ljubljani sagrađeni su na nešto više od 12.000 kvadratnih metara, a dodatne otvorene površine čine kaskadni park i harem džamije na oko 5.000 kvadratnih metara. Džamija će imati mjesta za 1.400 vjernika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *