Šta simbolizira i kako se obilježava Hidžretska nova godina

Sa zalaskom sunca u srijedu nastupa nova 1442. hidžretska godina. Na kretanju mjeseca zasnovan je hidžretski kalendar u kojem se računaju godine po Hidžri, odnosno, od godine u kojoj je Muhammed, a.s. doselio iz Mekke u Medinu. Hidžra Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu jedan je od najvažnijih događaja u historiji islama.

Ona predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj povijesti muslimana, ali i čovječanstva te ga muslimani obilježavaju uz prigodan program, mevludom, edukativnim predavanjima o historijsko-političkom značaju Hidžre. Od tog događaja počinje računanje vremena muslimanskog kalendara, a ovaj historijski događaj muslimani su uzeli za početak svoje ere.

Hidžra simbolizira put slobode, ljubavi, humanosti. Poslanik Muhammed i ashabi nisu došli u Medinu da bi uživali u raskoši, nego su napustili svoje domove, kako bi širili poruku od Uzvišenog Allaha.

Danas je naša najbolja hidžra je ako iz grijeha u kojem živimo napravimo iskorak ka dobru, da budemo bolji i da ostavimo grijeh i svoja moralna posrnuća. Svaki narod ima svoje praznike i dane koje na poseban način obilježava, koji ga čine prepoznatljivim, koji su dio njegovog identiteta, tako da je i Nova godina jedan od tih dana. Hidžretska nova godina se obilježava prvi dan mjeseca muharrema koji je prvi mjesec u hidžretskom kalendaru.

Ono što Novu hidžretsku godinu čini različitom od drugih Novih godina jeste objekat postignutih rezultata i računa koji se svode. Prema islamskom učenju, kalendarska godina može se smatrati uspješnom ako je čovjek u njoj uradio više dobrih nego loših djela.

ŠTA ČINITI U HIDŽRETSKOJ NOVOJ GODINI?
1. Svake nove hidžretske godine, pa i ove trebali bi učiniti iskrenu tevbu (pokajanje) za ono što smo učinili od grijeha u proteklom periodu.
2. Što više klanjati i učiti Kur’an.
3. Truditi se da u predstojećem mjesecu muharremu što više postimo, klanjamo nafile, dijelimo sadaku i upućujemo iskrene dove Allahu, dž.š.
4. Zahvaliti Uzvišenom Allahu na mnogobrojnim darovima koje nam je dao.
5. Moliti Allaha i truditi se da budemo od onih koji pomažu drugima u granicama svojih mogućnosti i podsticati druge da i oni to čine.
6. Truditi se da u svakom novom danu budemo sa novim dobrim djelima.
7. Činiti dobro na svakom mjestu i kloniti se zabranjenih i sumnjivih stvari.
8. Potruditi se da budemo u društvu dobrih ljudi i čuvati se lošeg društva.

OBILJEŽAVANJE HIDŽRETSKE NOVE GODINE KOD NAS
Kod nas se na razne načine obilježava Hidžretska nova godina. U džamijama se obilježava uz učenje Kur’ana, prigodan program i predavanja vezana za Hidžru. Tradicija proslave hidžretske godine treba da nas osnaži i učvrsti na putu dobra i istine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *