Pobjednici Trećeg regionalnog takmičenja u hifzu

U Sarajevu je danas završeno Treće regionalno takmičenje u hifzu Časnog Kur’ana. Organizator takmičenja bila je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Fondacija „Hifz Časnog Kur’ana“ Sarajevo u saradnji sa Katarskom Humanitarnom organizacijom ured u Sarajevu, pod pokroviteljstvom vrhovnog poglavara Islamske zajednice u BiH reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića. Učesnici su bili učači iz BiH i predstavnici država regiona i islamskih zajednica u ovim državama.

Koordinator i sekretar Takmičenja Zijad Suljić je objavio rezultate takmičenja koje predstavlja respektabilno takmičenje s obzirom na broj takmičara, broj zemalja iz kojih dolaze učesnici te visinu novčanih nagrada. Pet umjesto tri takmičara u svih šest kategorija nagrađeni su posebnim nagradama. Ovogodišnja ocjenjivačka komisija je bila u sastavu kurra-hafiza: Dževad Šošić, Abdusselam el-Medžidi i Nabil Ganoji.

Ukupan iznos nagrada ovog takmičenja bio je preko 67.000 maraka, a pobjednik u kategoriji učenja cijelog Kur’ana hafiz Emrah Litrić dobio je nagradu u iznosu od 9.000 maraka. Iznos cijelog takmičenja je bio znatno veći, s obzirom da su organizatori pokrili troškove smještaja, hrane i putnih troškova svih učesnika i njihove pratnje, među kojima su bili građani Bugarske, Ukrajine, Albanije i drugih zemalja.

Prva tri mjesta po kategorijama:
Hifz cijelog Kur’ana – 1. Emrah Litrić iz BiH 2. Muhamed Mwalidi iz BiH i 3. Elvedin Avdović iz Srbije.
Hifz 15 džuzeva – 1. Abdulah Mrkonjić iz BiH, 2. Mevlud Mahmuti iz Makedonije i 3. Bedri Copa iz Albanije.
Hifz 10 džuzeva – 1. Dženisa Pleh iz BiH, 2. Sedžda Kura iz Albanije i 3. Merjem Mwalidi iz BiH.
Hifz pet džuzeva – 1. Muhamed Čirak iz BiH, 2. Ahmed el-Mensur iz Ukrajine i 3. Dževat Zendeli iz Hrvatske.
Hifz Amme džuza – 1. Ahmed Merzuh iz Albanije, 2. Myumyun Ahmed iz Bugarske i 3. Abdurahman Metjahić iz Srbije.
Učenje Kur’ana (tilavet) – 1. Ensar Latifović iz Srbije, 2. Bilal Kovačević iz BiH i 3. Edin Matović iz Crne Gore.

Prisutnima se obratio predstavnik iz Katara i član ovogodišnje ocjenjivačke komisije šejh Abdusselam el-Medžidi te reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

“Bitno je da se ovakva takmičenja održavaju na kojima ne samo pokazujemo što znamo, već i ohrabrujemo jedni druge da učimo, istražujemo Kur’an i njegove dubine i vrijednosti koje ćemo pretakati u vrijeme u kojem živimo“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović, zahvaljujući suorganizatorima iz Katara te Džemalu Muslihu Fondacije „Hifz Časnog Kur’ana“ Sarajevo, koji je već duži niz godina jedna od najzaslužnijih osoba u promociji hifza u BiH, a kojeg je ovom prilikom reisu-l-ulema nazvao “tvrđavom koja promiče hifz u BiH“.

Prisutnima se obratio i pobjednik u kategoriji učenja cijelog Kur’ana, koji je iskazao zahvalnost što postoje takmičenja ovog tipa. “Volio bih da ovo takmičenje održi svoj kontinuitet. Bila mi je čast da predstavljam BiH i nadam se da sam opravdao povjerenje koje mi je ukazano“, kazao je hafiz Emrah Litrić, koji je prošle godine bio pobjednik u kategoriji 15 džuzeva.

Zahvalnice i priznanja uručena su reisu-l-ulemi, dirketoru Abdibegoviću, te gostima iz Katara. (Preporod.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *