Kako prijaviti kršenje prava u vezi s mahramom

U 2017. godini predsednik RS-a Milorad Dodik u jednoj svojoj izjavi je kako se muslimankama plaća da nose mahramu.

“Svi znaju da se to plaća. U Sarajevu se tačno zna koliko košta kada nosite jedan dan maramu, tri dana, kada nosite subotom, nedeljom ili nekim važnim praznikom. Ima žena koje to profesionalno rade, prate ih njihovi službenici, i koje za to primaju 300 maraka“, kazao je on. Iako ovakve izjave imaju svoje političke implikacije, ova izjava je na društvenim mrežama bila predmet ismijavanja, a mnoge muslimanke su komentirale izjavu satiričnim upitima: Gdje se to prijavljuje za dobivanje novca?

Naravno, pogrešno tumačenje mahrame može dovesti do različitih posljedica. Upravo brutalni napad na majku i kćerku s mahramom u Kiseljaku 2017. godine se može posmatrati kao jedna od posljedica. Napadač je napao učenicu medrese zbog njenog izgleda, a kasnije i njenu majku, što je potvrđeno i presudom tužioca da je riječ o napadu iz mržnje.

Kako prijaviti kršenje prava

S obzirom da muslimanke zbog mahrame u BiH mogu biti izložene kršenju osnovnih prava, Rijaset je omogućio prijavu ovih slučajeva spomenutoj Komisiji za slobodu vjere putem maila [email protected] i putem telefona 033/441955. Također, slučajevi se mogu prijaviti i Ministarstvu za ljudska prava BiH, putem telefona 033/209 761, Instituciji Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine putem internetske stranice i telefona 033/666006, organizacijama za ljudska prava poput Vaša prava putem internetske stranice ili telefona 033 789 105.

Preporod.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *