Jutros u Brčkom na Ahiret preselio imam Azizije džamije

Jutros je na Ahiret preselio prof. Sead-efendija Hodzic, imam džamije na Klancu u Brčkom

“..ina lillahi ve inna ilejhi radžiun!”

SEAD-EFENDIJA HODŽIĆ
Hodžić Sead-efendija, sin Halila i Nadire rođene Čandić, rođen je 7. oktobra 1974. godine u Šatorovićima kod Brčkog. Mekteb je pohađao pred muallimom Muhamed-efendijom Bašićem, kao i osnovnu školu u rodnom mjestu. Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka završio je u Sarajevu. Diplomski rad na fakultetu odbranio je na temu „Sultan Abdul-Aziz, njegovo vrijeme i džamije u Bosni i Hercegovini“. Oženjen je Emina-hanumom Terzić, rođenom 17. februara 1977. godine, kćerkom Enesa i Esme iz Gračanice, sa kojom ima sina Haruna i kćerku Nadiju. Emina-hanuma je završila Gazi Husrev-begovu medresu.

Sead-efendija je radio, godinu dana, honorarno kao imam 1995./96. u džematu Avdibašići Medžlis IZ Tuzla, zatim dvije godine, od septembra 2000. do septembra 2002., kao vjeroučitelj u osnovnim i srednjim školama u Brčko Distriktu. Prvi džemat u kojem aktivno radi od 1. septembra 2002. godine u svojstvu imama, hatiba i muallima je Brezovo Polje. Istina, bilo je ovo veoma složeno i teško vrijeme. Naime, ovo je vrijeme povrataka Brezopoljaca u rodno mjesto, koji su punih deset godina kao prognanici živjeli u izbjeglištvu na području slobodnih brčanskih teritorija, tuzlanskog kantona i zemalja diljem svijeta.

Sead-efendija se veoma brzo snašao u novoj sredini, te angažovao džematlije na mnogim poslovima, kao: renoviranje imamskog stana i mekteba u kojem će stanovati i organizovati vjerski život, čišćenje i otkopavanje temelja srušenih džamija u toku agresije na R BiH, i to temelja Azizije 7. maja 2003., dok su zvanični radovi na izgradnji Begove džamije počeli 29. juna 2003. godine, čišćenje i ograđivanje harema, izgradnja Begove džamije čije otvorenje je bilo 30. jula 2005. godine, izgradnja gasul-hane 2008.-2010., početak izgradnje Azizije džamije 4. septembra 2007. godine. Bio je aktivan u organizacionom odboru vjerske, kulturne i sportske manifestacije Brezopoljsko kulturno ljeto – koja se održava u julu mjesecu svake godine. Redovno je u znak sjećanja na progon Brezopoljaca 17. juna 1992. godine obilježavao manifestaciju pod nazivom Dani bola u Brezovom Polju.

U vremenu dok je Sead-efendija bio imam u Brezovom Polju, od 1. septembra 2002. do 1. augusta 2010. godine, redovno su u toku godine džemat posjećivali glavni imam i predsjednik Medžlisa Brčko. Muftija tuzlanski džemat je posjetio 16. juna 2002., 16. aprila 2004., 30 jula 2005. i 17. 10. 2009. te u pratnji reisu-l-uleme IZ u BiH dr. Mustafa-efendije Cerića, koji je posjetio Brezovo Polje 4. januara 2005. i 12. aprila 2008. godine. U ovom vremenu iz džemata na hadž odlazi hadži Šemsa-hanuma Smajlović 2005., dok je hadži Alija Ljuščić, rodom iz ovog džemata, na hadž otišao iz Čikaga u Americi. Iz Brezovog Polja, Sead-efendija odlazi 31. jula 2010. godine na mjesto imama u džemat Klanac – Brčko. U novoformiranom džematu Klanac trenutno radi na izgradnji džamije. (Iz pera Osman-efendije Kavazovića).

Izvor: Preporod

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *