Islamic Relief BiH obilježio 25 godina postojanja

Međunarodna humanitarna organizacija Islamic Relief obilježila je 25. godišnjicu rada u Bosni i Hercegovini, zemlji koja je preživjela užase rata i genocida, kao i katastrofalne poplave 2014. godine. Islamic Relief je osnovan u Engleskoj 1984. godine kao odgovor na patnje ugroženih širom svijeta i danas je jedna od najvećih humanitarnih organizacija u svijetu. Ima ogranke u 46 država svijeta te je pridružena članica UN-a koja radi na ublaženju siromaštva u zajednicama pogođenim ratovima ili prirodnim nepogodama.

Na početku svečanosti obilježavanja 25 godina rada u sarajevskom hotelu Holliday, gdje je otvoren prvi ured ove organizacije u opkoljenom Sarajevu, prisutnima se obratio Semir Velija Kukuruzović, direktor Islamic Relief-a Bosne i Hercegovine. On je izjavio da je ova organizacija 26.10.1992. godine u Sudu Bosne i Hercegovine registrovana kao prva strana humanitarna organizacija.

“To što smo bili prvi koji su pritekli u pomoć stanovnicima Bosne i Hercegovine čini nas jako ponosnim jer smo odgovorili na izazov zbog kojega je i osnovan Islamic Relief. Još više razloga za ponos imamo danas jer smo još uvjek tu za one koji nas trebaju. Bit ćemo tu, ako Bog da, do kad bude potrebe. Vjerujemo da će Bosna i Hercegovina jednog dana udahnuti punim plućima i da će mladi naraštaji iskoristiti njene resurse za dobrobit svih građana.”Na svečanosti je prikazan kratki film o ratnoj priči u kojoj je glavna uloga bio upravo direktor Kukuruzović.

Dr. Hany el-Benna, osnivač Islamic Relief-a se u svom izlaganju prisjetio početaka rada organizacije u Britaniji i u Bosni, posebno ističući ključnu činjenicu koja pokazuje i dokazuje ispravnost misije i vizije na kojoj je utemeljen rad ove organizacije. Nakon dešavanja 11.09.2001. godine u Americi došlo je do zatvaranja mnogih humanitarnih organizacija širom svijeta. Međutim, Islamic Relief je počeo još brže da raste zahvaljujući upravo transparentnosti u radu.

Bosna ima posebno mjesto u historiji i u radu Islamic Relief-a. Ovih 25 godina pokazuje da se ova organizacija trajno posvećuje zajednicama sa kojima radi i ne odlazi sa terena kada političari odu, a TV kamere se isključe, istakao je Naser Haghamed, izvršni direktor Islamic Relief Worldwide. Izvor: akos.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *