Damir-ef. Babajić sportista općine Gradačac u 2017. godini

Tradicionalno početkom februara 2018. godine, na prigodnoj svečanosti održanoj u dvorani „Skenderija“ u Gradačcu, dodijeljene su nagrade i priznanja najboljim sportistima općine Gradačac u 2017. godini, a za najboljeg sportistu u invalidnoj kategoriji sportova je proglašen najbolji košarkaš Damir Babajić, koji je sa KIK „Zmaj“ Gradačac osvojio desetine trofeja u 2017. godini, od međunarodnih i evropskih takmičenja pa do KUP-a FBiH i domaćih takmičenja.

Komisija je na osnovu ranije izrađenih kriterija donijela Odluku ko su to najbolji sportisti na području ove Općine, gdje je i sam Damir, te koliki je doprinos KIK Zmaj Gradačac doprinio u razvoju ne samo sporta već i drugih univerzalno pozitivnih vrijednosti.

Da se radi o vrhunskom sportskom i čovjeku koji baštini kulturne vrijednosti dokaz su priznanja koje je u proteklom periodu dobio od strane relevantnih institucija za doprinos pomenutih vrijednosti. Samo u prošloj godini dobitnik je nekoliko priznanja: za razvoj sporta, za afirmaciju univerzalno-pozitivnih vrijednosti, za razvoj kulture, a kruna je „Zlatna plaketa sa zlatnim grbom“ za realizaciju mnogobrojnih humanitarnih i socijalnih aktivnosti kao i promociju islamskih univerzalno pozitivnih vrijednosti.

Damir Babajić je dobitnik i posebnog priznanja Sportskog savez općine Srebrenik za afirmaciju sporta izvan granica općine Srebrenik.

Od sportiste do doktora nauka
Damir je svoje djelovanje usmjerio na poboljšanje kvalitete života osoba s posebnim potrebama, a to je dokazao i kroz svoje školovanje, jer je i magistarski rad a i doktorski rad usmjerio na pitanje osoba s posebnim potrebama.

U prošloj godini premijerno je prikazan i njegov dokumentarni film „Korak“ na TFF, koji je od nekoliko stotina filmova izabran da bude dio ovog, jednog od najvećih događaja u BiH, projekta. Njegov dokumentarni film „Bez predrasuda“ kojeg je radila TV Sarajevo 2014. godine je pogledalo stotine hiljada ljudi, a ono što je najvažnije jeste da je unijelo radost osobama s posebnim potrebama u njihovim životima. Damirov cjelokupni rad, na polju i sporta i kulture i naučnog rada, usmjeren je na populaciju osoba s posebnim potrebama, odnosno njegov doprinos poboljšanju kvalitete života pomenute populacije. To potvrđuje i kroz pisanje doktorske disertacije, koju će nadamo se uskoro odbraniti. On je do sada napisao i desetine naučno-stručnih radova, eseja, tri knjige, a njegova knjiga „Moj pogled na život iz kolica“ je pomogla mnogim osobama koje su u istoj ili sličnoj situaciji da prevaziđu prepreke i da nastave voditi sretne živote.

Damir je objavio tri knjige:
Ne gubite nadu u Allahovu milost, Selimpex, Srebrenik, 2006., Dovište Ratiš, nekad i sad, BZK Preporod, Srebrenik, 2011., Moj pogled na život iz kolica, PrintCom, Tuzla, 2013.

Damir je član mnogobrojnih udruženja koja se tiču osoba s posebnim potrebama, te udruženja koja se bave pitanjima promocije islamskih pozitivnih vrijednosti: “Prosvjetitelj muallim- Srebrenica” član, Predsjednik “Prosvjetitelj muallim-Srebrenica” tim Srebrenik, član reprezentacije BiH košarke u kolicima, član IO BZK Preporod Srebrenik, član IO KIK Zmaj Gradačac, Sekretar centra za edukaciju i profesionalnu rehabilitaciju Tuzla. Volonterski radi u centru za edukaciju i profesionalnu rehabilitaciju Tuzla, koji se svojom statutarnom koncepcijom i strateškim ciljevima zalaže za integraciju osoba s posebnim potrebama u radnu sredinu.

Uz poznavanje arapskoga i engleskog jezika, Damir je saradnik nekoliko informativnih portala :(medzlisizsrebrenik.com, muftijstvotz.ba, rijaset.ba, bir.ba, pressing.ba, radiosrebrenik.ba, ntvjata.ba, dzematrahic.com, ), te Islamskih informativnih novina „Preporod“, gdje je objavio preko stotinu članaka. Izvor: preporod.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *