Prvi hafiz iz Gacka u posljednjih stotinu godina

Za učenje Kur’ana treba imati ljubav kazao je u razgovoru za naš list novi hafiz Sadik ef. Fazlagić

– Kada ste se odlučili za hifz?
Hafiz Fazlagić: Još u prvom razredu Medrese osjetio sam ljubav i povezanost sa Kur’anom. Ta želja u meni je tinjala sve do 2015. godine kada sam odlučio da se učenju Kur’ana potpuno posvetim. I hvala Allahu, dž.š., za nepune dvije i po godine sam uspio sve naučiti. Posljednje ajete i stranice sam naučio prošle godine 25-te noći ramazana. Poslije toga sam se više od pola godine pripremao za izlazak pred komisiju za polaganje hifza. Jaka podrška i jak oslonac u svakom trenutku kada bih osjetio neku poteškoću i zastoj bio mi je moj muhaffiz kurra hafiz Armin Abaza.

– Da li Vam je bilo teško uskladiti obaveze u džematu i prema porodici?
Hafiz Fazlagić:Puno je lakše učiti hifz dok je čovjek mlad i bez obaveza prema poslu i prema porodici. Hvala Bogu imao sam puno razumijevanja i od džemata i od porodice. Oni su mi, posebno porodica, bili i neka vrsta podrške. Bez njihove podrške teško da bih uspio, a da je bilo teško sve to uskladiti jeste, bilo je teško, jer je trebalo puno odricanja i puno posvećenosti.

– Rođeni ste u Trebinju, rano djetinjstvo proveli u Fazlagića Kuli, odrastali u Mostaru, studirali u Sarajevu, radili u Stocu. Koji od ovih identiteta je najdominatniji?
Hafiz Fazlagić:Prije svega ja sam Gačanin. Zbog prilika u zdravstvu slučajno sam rođen u Trebinju. U Mostaru sam završio Medresu, napravio porodičnu kuću. U Mostaru mi je babo dao život za Bosnu i Hercegovinu, poginuo je kao šehid. U Mostaru sam stekao i prva radna iskustva, a aktivno sam deset godina proveo u džematu Crnići- Aladinići. Sve je to ostavljalo traga na formiranje ličnosti. Ipak, ja se prije svega osjećam kao Gačanin. El-hamdu lillah ja sam Bošnjak, musliman.

– Vi ste prvi hafiz iz Gacka u posljednjih stotinu godina?
Hafiz Fazlagić: Gacko je uvijek imalo puno obrazovanih ljudi. Gledano u procentima prednjačilo je u bivšoj državi. Hvala Allahu, evo ja sam prvi hafiz među njima. Zaista sam ponosan na tu činjenicu što sam ponio časnu titulu hafiza Kur’ana. Moje Gacko je u meni.

– Sada ste na poziciji glavnog imama Medžlisa IZ Trebinje. Koji su Vam planovi?
Hafiz Fazlagić:Hafiska dova u Osman-pašinoj džamiji bila je poseban događaj. Moji planovi su veliki. Učinit ću sve da Medžlis IZ Trebinje funkcionira onako kako je to predviđeno ustavom i normativnim aktima Islamske zajednice. Planiram s porodicom živjeti u Trebinju. Moja djeca će ovdje ići u školu i, uz Allahovu, dž.š., pomoć, nadam se da će to ići uzlaznom putanjom.

– Imate li bojazni za djecu i njihovu sigurnost u školi?
Hafiz Fazlagić:Ne bih rekao da je to neki strah, ali ima neizvjesnosti, s obzirom da će cijela moja porodica preseliti ovdje. U biti to će biti prva bošnjačka djeca koja će ovdje ići u školu. U tom smislu i ja i porodica učinili smo neke pozitivne korake i mislim da u tom pogledu neće biti nekih problema.

– Od koga očekujete podršku u Vašem radu?
Hafiz Fazlagić:Medžlis IZ Trebinje je povratnički medžlis i nalazi se na samom kraju našeg Muftijstva. Prema onome što sam do sada vidio imamo odličnu podršku od Muftijstva. Tu vrstu podršku i dalje očekujemo, potom od Rijaseta i drugih struktura Islamske, ali i od šire društvene zajednice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *