BH Pošta posvetila markicu Karađoz-begovoj medresi

U povodu ispraćaja 20 generacije maturanata nakon reaktiviranja rada i 460-te godišnjice od osnivanja Karađoz-begovoj medresi u Mostaru BH Pošta, zbog historijskog i obrazovnog značaja, uspješnih rezultata koje postiže posljednjeg desetljeća posvetila je jednu od svojih markica. Markicu sa motivima Karađoz-begove medrese i džamije je dizajnirao Abdulah Branković a štampana je u 100.000 primjeraka nominalne vrijednosti 2 marke i 70 feninga. Službeno je puštena u promet 4. maja na svečanosti kojoj su pred profesora i učenika medrese prisustvovali predsjedavajući muftija mostarski Salem ef. Dedović, Skupštine HN kantona Šerif Špago, kantonalni ministar Rašid Hadžović. upriličenoj u petak večer tim povodom puštena je u promet.

Uz podsjećanje na raskošnu intelektualnu prošlost Medrese, njenih učenika i profesora, generalni direktor BH Pošte, Mirsad Mujić kazao je kako je Medresa baštinik univerzalnih humanističkih i znanstvenih vrijednosti koje iznova i svaku generaciju podsjećaju da Mostar ima više od dvije strane i da se ovaj grad ne da opisati u dvije riječi.„Ko se miri s tom logikom on je građanin Mostara i građanin Svijeta. Jer vidik je na kraju puni krug. Ko se ne okrene oko sebe vidi samo pola slike“, uz iskrene čestitke na uspjehu rekao je Mujić.

Mujić je prve tabake markice na svečanosti uručio direktoru medrese Aidu Tabaku i muftiji mostarskom Salemu ef. Dedoviću. Govoreći o tradiciji Medrese s kakvom se mogu podičiti veliki narodi i velike kulture muftija je istako doprinos generacija koje su utemeljile i čuvale ovu obrazovnu ustanovu. „Karađoz-begova medresa u Mostaru je jedina koja je sačuvala orignalan izgled do današnjih dana. Veliko je postignuće što ona i danas takva postoji. Ona u svom orginalnom obliku i dalje predstavlja naš centar i naše ishodište, jer je ona i dalje simbol naše vjere i naše kulture, a vjera je pozitivni motivator naše kulture u svakom vremenu “, naglasio je muftija poručivši učenicima da budu dosljedni nasljednici velikih i umnih prethodnika kako bi mogli odgovoriti na izazove vremena koje je došlo.

Direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek za zahvalio BH pošti što su ima na ovaj način ukazali čast i odali priznanje. Izvor: preporod.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *