Sura El-Felek

Sura El-Felek (arapski: سورة الفلق; bos.: Svitanje) je 113. i pretposljednja sura svete islamske knjige Kur’ana. Sadrži 5 ajeta, objavljena je u Mekki i ubraja se u mekanske sure. Zajedno sa pretposljednjom surom, En-Nas, čini sure zaštitnice. Ukame ibn Amir r.a. prenosi da je Muhammed a.s. rekao: “Onaj koji traži zaštitu, ne može tražiti zaštitu ničim drugim kao što to može sa surama El-Felek i En-Nas.

“Od Ukabe ibn Amira r.a. se prenosi: Kada sam išao sa Božjim Poslanikom, negdje između Džuhfe i Ebva’a, zapuhao je vjetar i prekrila nas je velika tama. Poslanik je počeo da uči: Kul e’uzu bi Rabb-il-felek i Kul e’uzu bi Rabb-in-nas, rekavši:”Niko se ne može zaštititi ničim kao što se može zaštititi sa ove dvije sure.

Arapski jezik (arapsko pismo)

قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ {1} مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَ {2} وَمِنْ شَرِّ غَاسِقٍ إِذَا وَقَبَ {3} وَمِنْ شَرِّ النَّفَّاثَاتِ فِي الْعُقَدِ {4} وَمِنْ شَرِّ حَاسِدٍ إِذَا حَسَدَ

Arapski jezik (latinično pismo):

Kul eūzu bi rabbil-felek.
Min šerri mā halek.
Ve min šerri gāsikin izā vekab.
Ve min šerrin-neffasāti fil-ukad.
Ve min šerri hāsidin izā hased.

Prijevod sure na bosanski jezik:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog
Reci: »Utječem se Gospodaru svitanja, od zla onoga što On stvara, i od zla mrkle noći kada razastre tmine, i od zla smutljivca kad smutnje sije, i od zla zavidljivca kad zavist ne krije!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *