Sta je to hidžab?

“Hidžab je najuzvišeniji slogan koga žena može izreči, hidžab je za ženu što je školjka za biser.”

“A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi ista osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima…” (An-Nur 24:31)

“O Vjerovjesnice, reci ženama svojim, i kcerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako ce se najlakše prepoznati pa nece napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je.” (Al-Ahzab 33:59)

Zašto nositi hidžab?

Zato što je to naredba Allaha dž.š. da bi se zaštitila žena muslimanka od pogleda muškaraca i bila sigurna.
Zato što je Allahova zaštita nad tobom obećana; zato da se razlikuješ od drugih žena koje nisu muslimanke i da svoje ljepotu i čari pokazivas samo svojima

Obaveza ili ne..?

Stroga obaveza – farz svakoj punoljetnoj ženi
Osnovni principi u odjevanju muslimanke:

  • prekriti svo tijelo
  • ne smije se ocrtavati oblik ženinog tijela
  • garderoba ne smije biti garderoba muskarca
  • dozvoljeno je samo da se vide lice i ruke

Put ka hidžabu

Da biste pronašli i išli putem ka hidžabu, morate prvo shvatiti da hidžab žene muslimanke nije arapski, pakistanski, crnacki itd. To je naredba od Allaha Uzvišenog, ciji su uslovi dati u Kur’anu i Sunnetu da bi se pružila zaštita i sigurnost ženi. Evo nekoliko aspekata o kojima treba razmišljati:

1. Namjera

Prvi korak na putu ka hidžabu je ispravna namjera (nijjet). Nošenje hidžaba predstavlja pokorovanje naredbi Allahovoj; stoga, hidžab je cin obožavanja. Kao i kod svih ostalih cinova obožavanja, osnovni princip je namjera. Hidžab se mora nositi samo da bi se pokorilo Allahovoj naredbi, samo zbog Njegovog zadovoljstva i samo u Njegovo ime. Ako se hidžab ne nosi zbog ove iskrene namjere, onda ono postaje ili cin licemjerstva ili pokazivanja ljudima.
Ako žena muslimanka nosi hidžab pod pritiskom oca ili muža, a u srcu ga prezire, ili ga dozivljava kao nepravdu, onda ona pretvara nesto sto zaslužuje nagradu na drugom svijetu u nešto za što nece biti nikakve nagrade poslije. Kada bi Allah od nas ocekivao da naše obožavanje svedemo samo na vanjsku manifestaciju, onda bi On prihvatio i islam licemjera za vrijeme Poslanika s.a.w.s.
Isto važi i za ženu koja nosi hidžab samo jer ga i ostale žene oko nje nose. Ona se pokriva samo da bi impresionirala ljude svojom pobožnoscu. A kada je daleko od svog grada, kada zna da je nece niko vidjeti, osim Gospodara, ona ne nosi propisan hidžab. Ona, onda, potpada pod Allahovu prijetnju kaznom, kao sto je Poslanik (s.a.w.s) rekao, “Ko god ucini djelo radi ljudi, onda ga Allah da ljudima.”

2. Znanje

Drugi korak na putu ka hidžabu je znanje. Veliki ucenjak hadisa, imam Buhari, rekao je, “Znanje mora doci prije rijeci i prije djela.”

Od velike je važnosti za ženu koja želi da nosi propisan hidžab da posjeduje sigurno znanje, bazirano na Kur’anu, Sunnetu i razumijevanju prvih generacija muslimana. Nazalost, danas ima mnogo knjiga o hidžabu koje su pune pogrešnih informacija. Stoga, obaveza je žene muslimanke da potraži sigurno i ispravno znanje na ovu temu, tako da moze sama uocavati pogresne informacije u cilju dolaska do istine. Kada se hidžab nosi uz iskrenu namjeru i na osnovu pravilnog znanja, ono onda postaje cvrsto ubjeđenje u srcu. Zbog ovog ubjeđenja, manje je vjerovatno da ce žena zapostaviti hidžab, a sto bi se moglo desiti zbog slabih argumenata tzv. muslimanskih “ucenjaka” ili svakodnevnog pritiska življenja u “modernom” drustvu koje poziva žene u lažno oslobođenje. Prava želja ovih ljudi je opisana u Kur’anu:
“One koji vole da se o vjernicama sire bestidne glasine ceka teska kazna i na ovome i na onome svijetu; Allah sve zna, a vi ne znate.” (An-Nur 24:19)

3. Ljubav

Treci korak na putu ka hidžabu je ljubav. Među znakovima istinskog vjerovanja je da se sva djela obozavanja cine zbog ljubavi prema tim djelima. Ljubav prema hidžabu prvih generacija žena muslimanki je polahko nestala iz srca modernih žena muslimanki.

Jednom je Alija ibn ebu Talib (r.a) pitao svoju suprugu, Fatimu (r.a): “Sta je najdraže ženi vjernici?” Fatima (r.a) je odgovorila: “Da je ne gledaju strani muskarci niti da ih ona gleda.”

Sta se desilo s ovom ljubavlju prema cestitosti? Nažalost, kod mnogih žena muslimanki, ovu ljubav zamijenila je ljubav prema ‘oslobođenju žene’ ili ljubav prema onome sto je postalo uobicajeno u necijoj kulturi ili zemlji. Da bi se ljubav prema hidžabu vratila u srca muslimanki, moramo da otklonimo iz srca bolest koja sugestira da nas hidžab cini inferiornim u odnosu na muskarce i da ogranicava nasu ženstvenost. Sejtan (l.a.) poziva žene da napuste svoju cast i svoj status najboljih žena među stvorenjima. Hidžab žene muslimanke je njeno pravo i njena cast koju joj je dodijelio Gospodar svjetova. To je njeno svjetlo koje je odvaja od tmine nevjernica.

4. Avret

Avret žene su dijelovi tijela koja moraju biti pokrivena. Aiša (r.a) prenosi da ju je jednom njena sestra Esma (r.a) posjetila dok je Poslanik (s.a.w.s) bio kod kuce. On se onda okrenuo od nje i rekao: “O Esma, kada žena dostigne pubertet (tj. kada dobije prvu menstruaciju), nije dozvoljeno da otkrije bilo koji dio osim ovog.” Poslanik je potom pokazao na svoje lice i ruke. (prenosi Ebu Davud).

Definicija onoga što cini lice moze se naci u drugom hadisu: “Poslanik (s.a.w.s) je prešao rukom s cela do brade i od obraza do obraza.” (prenosi Ebu Davud).
Važno je napomenuti da uši također moraju biti pokrivene, jer one nisu dio lica, nego dio glave, kao što je Poslanik rekao: “Dva uha su dio glave.” (prenosi Tirmizi).

Nije dozvoljeno otkriti vrat i grudi. Mahrama mora pokriti cijelu glavu, ukljucujuci uši, svu kosu, vrat i grudi. To je jasno receno u Allahovim rijecima – vidi gornje ajete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *