Poučna priča 7 dan ramazana

Jedan ateista (koji nije vjerovao u postojanje Allaha, dž. š.,) izazvao je islamske učenjake u svojoj zemlji, pa oni odabraše najoštroumnijeg među njima da mu odgovori, i odrediše mu termin. U određeno vrijeme svi su čekali dolazak tog učenjaka, ali je on kasnio.

Ateista reče okupljenima: “Vaš učenjak se prepao i nije smio doći, jer je znao da ću ga pobijediti i dokazati da ovaj svemir nema Boga!” Tokom njegovog govora stiže učenjak i izvini se za svoje kašnjenje te reče:

“Na putu nisam mogao naći čamac kojim bih prešao preko rijeke. Dok sam čekao na obali, iznenada se u rijeci pojaviše daske i velikom brzinom i preciznošću se sastaviše jedna uz drugu tako da nastade čamac. Zatim mi se čamac približi i se ja ukrcah na njega i dođoh do vas!”

Ateista reče: “Ovaj čovjek je lud! Kako da se sastave daske i nastane čamac bez da ga iko napravi i kako da on dođe do njega bez onoga ko njime upravlja?” Učenjak se nasmija i reče: “ŠTA ONDA MISLIŠ O SEBI, KOJI KAŽEŠ DA OVAJ SAVRŠENI I OGROMNI SVEMIR NEMA BOGA KOJI GA JE STVORIO I NJIME UPRAVLJA?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *