Poučna priča 2 dan ramazana

Kako mi je prvi sabah u džematu promijenio život

Bio je to prvi sabah u džematu, namaz koji mi je u velikoj mjeri promijenio dotadašnji način života. Sljedeći ramazan sam postu, koji je prethodnih godina više ličio na gladovanje, „dodao“ i svakodnevnih pet namaza, a svaki sljedeći još po nešto od dodatnih ibadeta.

Šetajući od Baščaršije prema Čengić Vili, te vrele ljetne večeri, pričali smo o stvarima koje su nas svakodnevno zaokupljale. Tema je bilo pregršt, pa su se one opravdano smjenivale kao na traci:

Šta ti je ostalo za septembar?
Ma ima svašta, ali možda se izvučem.
Kako je ostaloj raji iz srednje?
Ko i nama, krene-stane pa se opet zahukta.
Ha ha ha, ma svi smo tu u pet deka.
Jeste, nego i u Evropi, Željo i Sarajevo po svom, kolo-dva i kapak.
Ma ja, ko i sve kod nas. Nego, jest lijepa ovaj razamazanska večer…
I jeste, bila je to lijepa večer u kojoj smo onako jaranski prvi put muhabetili o islamu, namazu, postu…

Prije toga, priče o namazu su nam se svodile na to kako ćemo i mi nekada, kao stare dede iz mahale, poraniti na sabah, a potom s džematlijama na sabahsku kahvu. Pričali smo o tome kao da znamo da ćemo dočekati duboku starost, jer s devetnaest godina ti se čini da držiš sve konce u svojim rukama i da sve određuješ onako, po svom ćejfu, nesvjestan koliko si zapravo mali i zavisan o volji Uzvišenog.

Nego, ko nam garantuje da ćemo dočekati starost?
Pa vidiš, ima istine, svakodnevno gledamo kako umire raja naših godina…
Alarm se upalio – godinama smo u džamiju išli ono tradicionalno, na bajram namaz, a i poneka džuma bi se „omakla“, ali se na dnevne namaze nije pomišljalo, sve do tog trenutka.

Šetajući pokraj Miljacke, sve je strašnije izgledala pomisao da nam niko ne garantuje da ćemo dočekati tu famoznu starost kada ćemo, kao i dede iz mahale, redovno pohoditi naše lokalne džemate. Strah uvijek navede na razmišljanje, a ovoga puta nas je naveo u pravom smjeru – na Istiklal džamiju na Otoci!

Bio je to prvi sabah u džematu, namaz koji mi je u velikoj mjeri promijenio dotadašnji način života. Sljedeći ramazan sam postu, koji je prethodnih godina više ličio na gladovanje, „dodao“ i svakodnevnih pet namaza, a svaki sljedeći još po nešto od dodatnih ibadeta. Zato nikada ne podcjenjujte onoga ko svoj odnos prema Gospodaru promijeni u toku ovog mubarek mjeseca – možda je upravo taj njegov čin prvi korak ka pozitivnim životnim promjenama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *