Poučna priča 18 dan ramazana

Majka mu reče: “Dragi sine, želim lijekove!” Nakon njenog zahtjeva, žurno je izašao iz kuće plačući, jer je znao da nema novca da plati svojoj staroj majci njene potrebne lijekove. Nakon određenog vremena, vratio se svojoj majci, da je obavijesti da nije uzeo lijekove, jer nema novca za njih.

Međutim, kada je ušao u kuću, zatekao je svoju staru majku mrtvu! Njeno lice bilo je obliveno suzama. Strašno, jako i bolno je vrisnuo, srce mu je obuzela tuga i strah. Ugledao je pismo pored majke, u kom je pisalo: “Dragi sine, onog trenutka kada sam zatražila od tebe lijekove, znala sam da ne posjeduješ imetak kojim bi mi ih kupio.

U tom trenutku sam osjetila da je nastupio moj kraj i rastanak od ovog svijeta, osjetila sam smrtne muke, pa nisam željela da budeš prisutan u trenucima moje smrti, bojeći se za tebe, da i ti ne umreš zajedno sa mnom, dijete moje drago! Ostavila sam ti veliko bogatstvo, a to je moje zadovoljstvo tobom kao djetetom i na dunjaluku i ahiretu…”

Uzvišeni Allah, rekao je: ”Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: ‘Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!’”( El-Isra, 24.)
Prof: Sanel Ramic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *