Poučna priča 16 dan ramazana

Bio je jedan ashab Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, po imenu Džulejbib. Džulejbib nije bio lijepog izgleda, pa je Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, htio da ga oženi. Te reče jednom čovjek na jednom sijelu: “Ja želim oženiti tvoju kćerku!” Čovjek je naravno bio iznenađen. Poslanik lično želi oženiti moju kćerku!? Doista to je bila kurpna stvar. Pa reče: “Da! Biće mi čast i zadovoljstvo!” Ali Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, reče: “Ja je neću za sebe!” “Tražim je za Džulejbiba!” Čovjek mu reče: “Za Džulejbiba?!” Pa reče: “Dozvoli mi da popričam sa njenom majkom o tome?” Čovjek zatim ode svojoj ženi te joj reče: “Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, nudi da oženi našu kćerku!” Ona reče: “To je velika čast i zadovoljstvo” Pa čovjek reče: “Ali on je ne traži za sebe, već za Džulejbiba!” Ona reče: “Za Džulejbiba! innih (riječ odbijanja)”, ponovivši to dva ili tri puta.

Uistinu, oni koji su bolji od Džulejbiba su dolazili da je prose, a mi smo ih odbijali. Kćerka je slušala ovaj razgovor između oca i majke, pa reče: “Zar odbijate zahtjev Allahovu Poslanika?!!” “Pošaljite me njemu jer me on zaista neće upropastiti!” Te je udadoše za Džulejbiba. Međutim, ti dani au bili dani džihada, a i on je bio pozvan i džihad.

..pa Džulejbib otide u borbu. Nako što je bitka završila, Allahov Poslanik, ‘alejhi selam, upita: “Da li vam fali neko?” Rekoše: “Da, izgubili smo toga i toga.. “Zatim ga potražiše i nađoše. Opet: “Da li vam fali neko?” “Da, izgubili smo toga i toga..” Zatim ga potražiše i nađoše. I opet upita: “Da li vam fali još neko?” Rekoše: “Ne!” Poslanik zatim reče: “Nema mi Džulejbiba..

..nisam ga vidio među živima! Gdje je on?” potražiše ga i nađoše mrtvog, a oko njega sedmorica mrtvih koje je ubio. Zatim Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, stade ispred njegovog tijela, pa reče: ” Ubio je sedmoricu nakon čega ga ubiše!” “On je od mene a ja sam od njega” On nije imao ležaja, osim ruku Poslanikovih.. A ležaj znači: “nosila” Poslanik, sallalahu ‘alejhi ve sellem, ga je nosio svojim rukama i on ga je ukopao! Kalav je to samo bio Allahov Rob!

Šejh Ebu Ishak el-Huvejni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *