Kome se bračni drugovi mogu obratiti u Islamskoj zajednici?

U Odjel za brak i porodicu Rijaseta stižu upiti bračnih drugova, ili jednog od bračnih drugova, kome da se obrate da ih posavjetuje vezano za probleme u braku

Formiranjem Odjela za brak i porodicu pri Rijasetu, te sličnih odjela u medžlisima i džematima nastoji se posebna pažnja posvetiti instituciji braka i porodice. U tom kontekstu se organiziraju seminari i savjetovališta za džematlije, a sami koordinatori ovih odjela nastoje u okviru svojih kompetencija promovirati osnivanje braka.

S druge strane, koordinatori ovih odjela u nekim slučajevima nastoje pružiti podršku ili biti dodatna adresa osobama koje su izložene određenim problemima u braku, iako se opravdano može postaviti pitanje koliko se time uopšte mogu ozbiljno baviti ili koliko medžlisi trebaju, pored već postojećih javnih ustanova, imati u fokusu bračno savjetovalište. Ako bi se trebali baviti onda je pitanje da li bi prilikom šeriatskog vjenčanja imami trebali skrenuti pažnju mladencima da u slučaju eventualnih nesporazuma imaju na umu mogućnost konsultacije s odjelom za brak i porodicu u medžlisu ili džematu.

Obratiti pažnju mladencima

“Tokom svečanog čina sklapanja šeriatskog braka govor o eventualnim problemima među budućim supružnicima ne treba biti naglašen, jer nije umjesno niti ‘praktično’. Ipak, imam matičar uputi savjet mladencima, shodno kur’anskim preporukama, da ukoliko dođe do nerazumijevanja i neslaganja među njima da imaju obavezu prevazilaženja tih nesporazuma, da pokušaju probleme riješiti razgovorom i  kompromisom kako bi sačuvali brak. Dakle, da se mladencima na suptilan način pošalje poruka o značaju očuvanja bračne zajednice i prevladavanja problema u braku. Imam matičar bi trebao napomenuti mladencima da im savjetima mogu pomoći članovi njihovih porodica, dvojica predstavnika, jedan s muževe, a drugi sa ženine strane, kao pregovarači-pomiritelji, zatim prijatelji, kao i imam koji ih je vjenčao ili imam iz njihovog džemata ili muallima, koordinatorica za brak i porodicu pri medžlisu“, kazala je šef Odjela za brak i porodicu u Rijasetu dr. Safija Malkić.

Prva adresa je medžlis

Prema njenim riječima u posljednje vrijeme skoro svakodnevno u Odjel za brak i porodicu stižu upiti bračnih drugova, ili jednog od bračnih drugova, kome da se obrate da ih posavjetuje vezano za probleme u braku. “Upućujemo ih na razgovor s imamom ili koordinatoricom u medžlisu kojem pripadaju po mjestu stanovanja. Nekad žele razgovor i s imamom i s koordinatoricom, nekad samo s imamom matičarom, a nerijetko žene traže isključivo razgovor s koordinatoricom. Prema našim informacijama medžlisi udovoljavaju ovim zahtjevima koliko su u mogućnosti. Međutim, imali smo nekoliko puta insistiranje da bračni drugovi dođu na razgovor u Odjel za brak i porodicu, nakon što su obavili razgovor u medžlisu i takvim izuzetnim zahtjevima smo udovoljili kako bismo na taj način bili na usluzi našim džematlijama. Naravno, ostaje pravilo da se i džematlije i bračni drugovi za vjerske usluge, pitanja ili savjete obraćaju u matični medžlis“, pojasnila je Malkić.

Dok se ne formiraju kancelarije ili savjetovališta trebalo bi učiniti maksimalan napor da se prilikom vjenčanja uz vjenčani list i Kur’an mladencima pokloni letak o osnovnim informacijama o islamskom braku i uputama za komunikaciju s matičnim medžlisom, te istakne isti sadržaj na web-stranicama medžlisa.  Izvor: preporod.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *