Ramazanske blagodati

Za mnoge Ramazan ne postoji jer ne poste, za neke je ovo prvi Ramazan, jer prvi put poste, za druge će biti njihov posljednji, dok će za neke opet biti najbolji a za druge najgori. Nekima među nama će ovo biti posljednji Ramazan, ali kojima – samo Uzvišeni Allah zna. Zato, razmišljajmo dobro i pripremajmo se kao da smo mi ti čiji ovogododišnji Ramazan je njihov posljednji, i trudimo se da nam bude najbolji.

Hvala Ti, o Allahu, nebrojeno puta, što si nas počastio i omogućio nam da doživimo i ovaj Ramazan, Tebi odani i pokorni. El-hamdu lillah sve dok dišemo i dok nam srca kucaju, a poslije nas obraduj, o Allahu, susretom s Tobom i vječnim i neuporedivim ljepotama Tvog Dženneta, kojemu se svojski nadamo.

Između ostalih, postoji deset razloga da budemo uzbuđeni, oduševljeni, sretni i obradovani Ramazanom.

1. Ramazan je najblagoslovljeniji mjesec u godini.
2. Ramazan je mjesec milosti, oprosta i spasenja od Džehennema.
3. Šejtan/neprijatelj je ukročen u Ramazanu. Tokom Ramazana vrata Dženneta su otvorena a vrata Džehennema zatvorena, dok je šejtan svezan.

4. Ramazan je mjesec kada se vjernik duhovno puni, umno bistri i fizički relaksira i liječi. Ovo je prilika za ostvarenje naših nada, vrijeme kada se snaži i rasplamsava naš iman, ibadet poduplava i vrijeme kada se čovjek približava Allahu, dž.š., više nego ikada.

5. Nagrada tokom Ramazana je višestruka, a veličinu nagrade za post samo Uzvišeni Allah zna. Nagrada za naša dobra djela u Ramazanu je posebno velika u posljednjoj trećini Ramazana, a naročito u noći Lejletul-Kadr, koju treba tražiti u posljednjoj trećini, kako je rekao Poslanik, s.a.v.s.

6. Ramazan je prilika za posebnu zahvalnost Allahu, dž.š., za Njegove neizmjerne blagodati prema nama. Zamislite kakav je osjećaj kada vjernik ugasi žeđ i utoli glad iftarom, nakon posta dugog i toplog dana. To je izuzetna prilika da se razumiju gladni, žedni, bolesni i oni koji su lišeni blagodati kojima smo mi počašćeni.

7. Ramazan je prilika da postanemo bolji. To je mjesec kada se učimo strpljenju, disciplini, kontroli, planiranju, pridržavanju vremena, zahvalnosti na blagodatima o kojima malo ili nikako ne razmišljamo.

8. Ramazan je vrlo važno vrijeme za porodicu. Zajedno se iftariti, sehuriti, slušati mukabelu, klanjati teraviju i druge namaze u džematu. Atmosfera koja ne postoji u drugim mjesecima.

9. Sve što imaš iznesi i sve što trebaš traži. Ovo je mjesec kada se najviše ispunjavaju želje i uslišavaju dove, pa traži što želiš i svoje želje predoči Onome Koji sve zna i sve može. Slobodno sačini listu svojih želja i moli Stvoritelja da ti usliša dove, naročito pred zoru.

10. Blagoslovljeni Ramazan je mjesec teravih-namaza. To je dodatna i posebna blagodat u Ramazanu. Mnogi ne znaju da je ispravno koriste, pa teravija, nažalost, umjesto ibadeta koji osnažuje naše jedinstvo i učvršćuje naše redove, postaje ibadetom nesporazuma, razdora i netrpeljivosti.

Pitali su rahmetli šejha Bin Baza, u vezi broja rekata teravih-namaza u mjestu gdje je uobičajeno da se klanja teravija od 20 rekata, pa je rekao: “Klanjajte onako kako se tamo klanja!” Dakle, klanjajte teraviju od dvadeset rekata.”